A mai tejek már nem is tejből vannak

Mindennap tanul valami újat az ember. Ma éppen bevásárlás közben ért a felismerés: a 1,5%-os tejek nem tejből vannak. Hát miből, öcsém? Búzából?

Félre értés ne essék: NEM azzal van a bajom, hogy nincs képben az illető, hanem AZZAL, hogy nem ért hozzá, de osztja az észt, olyan meggyőződéssel, mint aki a Soleban irányítja a termelést már 28 éve.

Éljen a Valentin-nap , amikor az összes pár együtt intézi a hétvégi bevásárlást, miközben úgy falják egymást, mint óvódás a nutellás kenyeret.

- Kicsim, miért nem veszünk 1,5%-osat? Az olcsóbb.

- Mert az sz.r. Az nem is tejből van, hanem tejporból. Nem hallottad?

A sajtpultból felnézve egyetlen kérdés fogalmazódott meg a fejemben: ÉS A TEJPOR MIBŐL VAN SZERINTED?????? Oké,tudom én....fűrészporból!

Na és igen, itt jön az, hogy akinek lövése sincs róla, csak olvasta vagy hallotta valami nagyon tudományos fórumon, az miért kezeli ezt olyan tényként, olyan meggyőződéssel előadva, mintha arról lenne szó, hogy a fű igenis zöld?

A 1,5%-os tej is tejből van, mindenki nyugodjon meg. Az íze nem azért más, mert "nem tejből"van, hanem azért, mert kevesebb benne a tejzsír. Ugyanis a fogyasztó megint a középpontba van helyezve. (Ez meglepő a mai társadalomban, nem?) A fogyózók, a kalóriabevitelre kényesen figyelők ezt választják, nyilván a kevesebb zsír, ezáltal pedig az alacsonyabb kalóriatartalom miatt. 

Az üzembe tej érkezik be, méghozzá tehénből. Ezt szétválasztják a zsírosabb tejszínre, és a folyékony tejre, aminek a zsírtartalma kb. 0,1 %. (Ebből következik, hogy igen, a 0,1%-os kiadásban is tej van. Nem víz, nem por. Tej.) Ezután állítják be a kívánt zsírtartalmú löttyöt, igen a te kedvedért, így van 1,5-ös, 2,8-as, 3,5-ös, sőt 0,1-es is, meg a fene se tudja mit fognak még kitalálni, hogy mindenki örüljön, és kedvére válogathasson.

A tejet a technológia során pasztőrözik, mert így a tejben esetlegesen jelenlévő, úszkáló, partizó bacikat el lehet intézni, hogy senki ne legyen beteg, és ne forduljon a hatóságokhoz, és ezzel érik el, hogy tartós is legyen. (hűtőben persze, és nem az UHT-ről van szó. Az egy másik dolog, és eljárás, de igen, az is tejből van.)

Bizonyára van, akit most meg az zavar be, hogy oké keverik így meg úgy, de ott a dobozos, ami nem tudom hány hétig eláll. Na, ő az UHT, ami egy másik hőkezelési eljárással készül. De ettől még ő is tejből van és tehénből jött. Igaz azonban, hogy IGEN, annak az ásványi anyag, és vitamin tartalma jelentősen csökken, méghozzá az UHT kezelés miatt, a tápanyagtartalma viszont változatlan. Na de ha a tej, ami a boltban van, tejből van, akkor miből van a tejpor??? Ne lepődjön meg senki....de az is tejből! Porlasztják, szárítják a TEJET, így az hosszú ideig eltartható, és egy csomó más élelmiszerbe felhasználható. Mellesleg tájékoztatásul: az EU tiltja a tejporból hígítással készült tejek előállítását!!

Nyugodjon meg tehát minden városban élő sorstársam: a tej, amit a boltban veszünk tehénből jött, igen. Aki pedig a tej "minőségi romlásán" fel van háborodva, attól megkérdezném, hogy ha nem tetszik neki a rendszer, miért nem tart a panel játszóterén tehenet, amit reggelente megfej? Oh, hogy ez munka lenne. Na igen. Akkor miért is rossz az ipar? Azért mert kényelmesebbé teszi az életet, megkönnyíti a dolgunkat, és számunkra is elérhetővé teszi az olyan élelmiszereket, amikhez egyébként városi lévén nem sok esélyünk lenne hozzájutni?