A mai zsemlyék csak adalékból vannak....

Egy átlag boltba belépve élelmiszerek tömkelege kívánkozik a kosarunkba, egyre menőbb a "tudatos vásárlás", na meg a clean eating, a neten szörfölve rengeteg infot találunk arról, melyik élelmiszert nem kellene soha fogyasztanunk, mennyire rossz a tojás, vagy éppen miért való a tej a cicáknak. Van az az irány, ami azt mondja, hogy minden rossz, amit boltban kapsz, és adalékkal telepakolt vacak, és van a másik, aki szerint valamiben meg kell halni, és nem érdekli az egész. A középutat melós választani, mert ebbe az útvesztőbe ha lehet, a többség inkább be sem lép.

Élelmiszermérnökként úgy gondolom, szélesebb rálátásom nyílt ezekre a dolgokra, hiszen ez a szakma éppen az olyan kérdésekre segít megadni a választ, hogy miért nem olyan a mai kenyér, mint 30 éve, mi a különbség a vaj és a margarin között, vagy éppen az étcsokoládé és a bevonó között, ezenkívül a mi feladatunk az, hogy amit megeszel, attól ne legyél beteg (ja, attól h nem egy reklámszak, még nem a mekiben végezzük többnyire sült krumplikat kiadva vagy salátát mosva). Persze, a kollégák lelkén "szárad" a különböző levesporok, pörkölt alapok, palacsintaporok és egyéb fantasztikus termékek megalkotása, én azonban a tudásom arra szeretném használni, hogy segítséget nyújtsak az utca emberében felmerülő kérdések megválaszolásában, hiszen nem végezheti el mindenki ezeket a kurzusokat, az ételeink azonban mindennapjaink szerves részét alkotják!

Diákként sokat utazom tömegközlekedéssel (sajnos nem az olyan egyetemisták táborát bővítem, akiknek anyuék érettségire lakást vagy kocsit vettek), így gyakran vagyok fültanúja egy-egy érdekes beszélgetésnek. Az egyik kedvenc ilyen sztorim egy vérvételt sikeresen túlélt reggelhez fűződik. Ültem a buszmegállóban, éppen örültem, hogy ezt is túléltem (rettegek a tűktől, rosszul vagyok ha vért vesznek tőlem, akkor is ha egy kicsi kémcsőről van szó), amikor mellettem két már sokmindent megélt néni beszélgetésére lettem figyelmes.

-Hááát igen, Marika, ezek a mai élelmiszerek már...azt se tudjuk mit eszünk...a mai zsemlyék is már nem is lisztből vannak! 

-Hát akkor miből?

- Hát nem tudom, de tudod vannak ezek a mindenféle adalékanyagok, azt hallottam, csak azt raknak bele és kész, már nem is látnak ezek lisztet.

Na, igen....erre azért még félkómásan is felkaptam a kicsi fejem, és üzenném a kedves néninek, hogy kíváncsi lennék, melyik az az adalékanyag, amivel a liszt teljes mértékben helyettesíthető, mert ez a kijelentés így egyáltalán nem állja meg a helyét. Először is, persze vannak adalékanyagok, amiket felhasznál a sütőipar, erről a témáról majd később mesélek. DE az adalékanyag még mindig sokkal többe kerül, mint a liszt, így totál nem érné meg a "zsemlyét" csak azzal telepakolni!!! Ez az egyik, a másik pedig, hogy a péktermékek méretéért felelős, ún. sikérképzők is a lisztben találhatók, a különbség a liszt tulajdonságaiban van. (Bizony, mindegyik más minőségű, ebből ered, hogy a belőle készült termék is más lesz, ezért van, hogy más lesz otthon a vasárnapi piskótád a különböző típusú lisztekből.)

Természetesen vannak olyan plusz dolgok, amiket kis mértékben hozzátesznek ezekhez a termékekhez, az indok pedig egyszerű. Ha nem olyan minőségű a liszt, a fogyasztó (igen, te is!) nem fogadja megfelelő lelkesedéssel az elkészült kisebb méretű terméket, mondván, hogy ekkora kis cuccért nem hajlandó x forintot otthagyni! Erre mi a szakma válasza??? A fogyasztó, vagyis a te kedvedért igyekszik mindig ugyanolyan méretű, ízű terméket előállítani, amit elfogadhatónak tartasz, megveszel, mert végső soron nekik is meg kell élniük valamiből. Ezek az anyagok azonban egyrészt nem a sátán termékei, másrészt nem ezektől fogsz meghalni, hidd el.

Ha most lelkesen rázód a fejed, hogy de ez nálad nem így van, akkor csak azt gondold végig, hogy legutóbb, amikor bementél a kedvenc pékségedbe, melyik kakaós csigát vagy túrós táskát választottad? Ugye, hogy nem a kis hitványat, hanem a nagyobb testvérét?? Mert igen, a méret igenis lényeg ma. Aki mást mond, az hazudik. Szerintem. Hiszen ez az első, amit megállapítasz. Mekkora cuccot kapsz x összegért. Az ízét ránézésre nem állapítod meg, ha mégis, akkor valami trükköt nagyon tudsz, amire kíváncsi vagyok.