Élelmiszerbiztonság otthon: mit tehetünk a saját védelmünk érdekében? / 2. rész
Néhány nappal ezelőtt 5 olyan dolgot osztottam meg Veletek, melynek betartásával elkerülhetőek az otthoni élelmiszer eredetű fertőzések, megbetegedések. Mivel 10-et ígértem, következzen az 5 további aranyszabály a házi ételkészítést illetően.
6. Különítsétek el a nyersanyagot és a főtt ételt! Ez nem jelent semmi extra dolgot, olyanokra kell gondolni, mint pl. az alapanyagok és a megmaradt étel más polcokon elhelyezésére a hűtőben. Ezenkívül a nyers és a kész ételekhez külön vágódeszkát, késeket, egyéb konyhai eszközöket használjatok. Ezekre azért van szükség, mert így elkerülhető, hogy a nyersanyagokról ételfertőzést, betegséget okozó csírák kerüljenek a készételre. Lehet, hogy elsőre macerásnak tűnik, de mint oly sokminden, ez is megszokás kérdése.
7. Rendszeresen mossatok kezet! Különösen főzöcskézés előtt, közben, pláne ha pl. nyers húsokkal dolgoztok. Ha valamilyen sérülés van a kezeteken, ezt mindenképpen kössétek be, mielőtt munkához láttok! A kézmosás alatt egyébként nem a vízzel leöblítést értem....ma már sokféle kézfertőtlenítőt, szappant lehet kapni a boltokban, tartsatok egyet a mosogatónál is.
8. Tiszta konyha! Úgy gondolom, ez nem szorul különösebb magyarázatra, a takarításhoz használt szivacsokat, rongyokat pedig bizonyos időközönként (3-4 hetenként) cseréljétek le. A mosogatásról annyit, hogy jobb, ha a vizes edényeket hagyjátok lecsöpögni, megszáradni, nem pedig konyharuhával törölgetitek el azokat. A takarítás során pedig a tisztítószer maradványokat mindig alaposan távolítsátok el. És még valami....egy-egy takarítást jobb, ha hetente beiktattok, és a mosatlan edényeket sem hagyjátok napokig gyűlni, bár kétségkívül jó a 'van még bögrém, amiből meg tudom inni a kávém és meg tudom enni a müzlim' és a 'még nem mozog rajta semmi' kifogás.
9. A rovarok, rágcsálók elleni védekezés. Az egyik módszer erre vonatkozóan az, hogy az ételeket jól lezárható edényben tároljátok, a másik pedig, ha csapdákat alkalmaztok. (Nálunk pl. bevált a bio csapda.)
10. Használjatok tiszta ivóvizet! Ha valamilyen aggály merül fel bennetek az ivóvizetekkel kapcsolatban, akkor használat előtt forraljátok fel, ezáltal elpusztítjátok az esetlegesen fellelhető mikróbákat. Csecsemők esetén erre természetesen fokozottan kell figyelni.
Remélem hasznosnak találtátok ezt a néhány tanácsot, sikerül ezeket megjegyeznetek, betartanotok, és kivédeni a házi ételkészítés során felmerülő betegségeket! Ezek tényleg apróságok, kis figyelmet igényel a betartásuk, de sokat jelentenek. :)